DFC Training Begeleiders

Het Design for Change programma is een programma waar leerkrachten / begeleiders en scholen zelfstandig mee aan de slag kunnen, nadat ze een basisworkshop van 1 dagdeel hebben gevolgd. In de basisworkshop worden de 4 stappen uitgelegd en worden tools aangereikt om de stappen gestructureerd te kunnen doorlopen. 

Tevens is er de mogelijkheid tot follow-up ondersteuning gedurende het DFC-traject. De opbouw van het traject is als volgt: 

1. Introductie en VOEL (Wat zit ons dwars?) 

De kinderen brengen in kaart welke problemen ze in hun omgeving tegenkomen en maken samen een keuze voor het probleem dat ze zelf gaan aanpakken.

2. VERBEELD (Wat kunnen we er zelf aan doen?) 

De kinderen brainstormen over wat ze allemaal zouden kunnen doen om het probleem aan te pakken. Hoe gekker hoe beter! Denk ‘out-of-the-box’! Kom met creatieve ideeën, die de aandacht trekken en echt effect hebben! De kinderen verdelen zich over actieteams die de ideeën in de DOE-fase gaan uitvoeren.

3. DOE (Aan de slag!): Afhankelijk van de soort activiteiten (bepaald door de kinderen, dus niets staat van tevoren vast!) kan deze fase meer of minder uitgebreid worden uitgevoerd. De bedoeling is, dat de actieteams eerst een plan van aanpak maken en zelf voor de evt. benodigde materialen gaan zorgen. Kinderen leggen het proces vast d.m.v. foto's / video om in de volgende fase anderen te kunnen inspireren door hun 'Verhaal van Verandering' te delen.

4. DEEL (Wij kunnen het en nu jullie dus ook!) Goede ideeën en acties zijn alleen van echt nut, als je ze deelt met anderen die er dan door geraakt en geïnspireerd worden. Deze fase kan gedaan worden in de vorm van presentaties binnen de schoolgemeenschap, maar het wordt pas echt leuk als de kinderen de gelegenheid krijgen om hun ervaringen en successen met een groter publiek mogen delen, bijv. via de lokale krant, radio, t.v., sociale media, noem maar op. Verder kunnen de ‘Verhalen van Veranderinggeüpload worden naar de de internationale DFC website. 

vanaf 2018 wordt het hopelijk mogelijk om een Nederlandse kinderdelegatie naar de jaarlijkse Be The Change Celebration te laten afreizen. Deze zal in 2018 in Taiwan plaatsvinden.

Meer weten? Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 


E-mailen
Bellen
Info